Agama dan politik adalah minuman beracun dari keghairahan yang ditimbulkan oleh dunia kerohanian terhadap kebodohan terhadap praktik yang diperlukan oleh politik untuk bertahan. Kedua-duanya harus seimbang antara yang lain untuk menjaga terhadap keterlaluan yang terlalu yang sering di alami oleh kita semua. 

Di bawah pemimpin yang adil dan terhormat seperti Aruah TGNA, PAS dapat bekerjasama dengan entiti politik lain dan tetap relevan dengan semua orang. Tidak begitu di bawah Hadi. Apabila agama, politik, dan wang bertabrakan, lebih kerap daripada itu, kelemahan manusia terburuk muncul. Inilah yang sedang berlaku di Terengganu.

Terengganu di bawah pemerintahan PAS kini menjadi negeri yang diperintah oleh kleptokrat yang menggunakan pejabat awam mereka untuk mengeksploitasi rakyat dan sumber semula jadi Terengganu untuk keuntungan kewangan mereka sendiri, mengumpulkan kekayaan gila untuk diri mereka dan menggabungkan wang politik dan kewangan Pas dengan mengorbankan rakyat dari Terengganu. Kedengarannya tidak begitu?

Najib dan Rosmah berulang-ulang? 1MDB berulang-ulang?

“Cash is King” masih hidup dan sihat di Terengganu. Agama tidak!

Terengganu Inc. Sdn. Bhd., Ditubuhkan oleh Pemerintah Negeri untuk menjadi cabang pelaburan strategis mereka dalam semua kegiatan perniagaan, komersial, dan pelaburan negeri, tetapi PAS pilihan untuk perbuatan kleptokrat mereka adalah Menteri Besar Inc. kerana akaun MBI adalah rahsia, tidak diaudit dan MB adalah “kawan”. Rakan “Burung bulu”.

Syarikat “aktiviti perniagaan” PAS diletakkan di bawah MBI. Lembaga Pengarah syarikat-syarikat ini dan anak-anak syarikatnya adalah semua ahli politik yang membayar gaji yang terlalu tinggi dan menggunakan aliran tunai dari perniagaan ini sebagai ATM peribadi mereka. Pelantikan pengarah ini bukan lagi bidang kuasa SUK (Setiausaha Kerajaan).

Kerumitan dan keterlibatan MB dan ketidakmampuan SUK untuk memantau keadaan di negeri ini, memastikan tidak ada perimbangan dan keseimbangan untuk terus memerhatikan telatah pengambilan ahli politik Pas ini. Pelaku utama di antaranya adalah, tentu saja, seorang Menteri Besar dan ahli politik PAS di Terengganu yang mana ketiga-tiganya adalah yang pertama di antara yang sama

(i) Haji Mazli Zakuan Bin Mohd Noor (kelahiran Kelantan) memegang tiga belas jawatan di Terengganu Inc. dan anak syarikatnya. Gaji bulanan RM $ 67K. Amaun tahunan RM $ 800K.

(ii) YM Raja Dato ’Idris Bin Raja Kamaruddin (kelahiran Inggeris – mengganggu Malaysia Today Raja Petra) memegang dua belas jawatan di Terengganu Inc dan anak syarikatnya. Gaji bulanan RM $ 54K. Bayaran tahunan RM $ 650 K.

(iii) Haji Burhanuddin Bin Harun (lahir Terengganu) memegang empat belas jawatan di Terengganu Inc dan anak syarikatnya. Gaji bulanan RM58KPendapatan tahunan RM $ 700K.

Pemegangan Pengarah di banyak syarikat GLC adalah perkara biasa dan dilakukan dengan tujuan. Ini memungkinkan para Pengarah ini untuk mengawal, menyusun, dan mengatur “peluang perniagaan untuk diri mereka sendiri, untuk PAS Parti dan individu dan entiti lain yang mereka sukai, dari semasa ke semasa, antara syarikat GLC yang mereka dituju dengan mudah. ​​Hubungan sumbang mahram ini di antara pengarah akan menjatuhkan sebarang perniagaan di bawah MBI.

Bagaimana mereka melakukan cara Kleptokrat mereka.

Tiga syarikat berikut adalah contoh PAS SOP (Prosedur operasi standard).

Terengganu Dredging Sdn Bhd.
Terengganu Telecommunications Sdn Bhd.
MBI Modal Sdn Bhd.

Kes Pertama:

Konsesi yang menguntungkan untuk perlombongan dan eksport pasir di Muara Sungai Merang, Setiu Terengganu diberikan kepada Terengganu Dredging yang merupakan anak syarikat MBI yang dimiliki sepenuhnya.

Seorang kontraktor dari Kelantan dilantik untuk menambang pasir walaupun Terengganu Inc telah mencadangkan agar mereka ditugaskan sebagai pihak berkuasa payung untuk berkongsi perlombongan pasir di Terengganu di antara kontraktor Bumiputra kecil di Terengganu.

Cadangan ini dipersetujui oleh lembaga pengarah Terengganu Inc tetapi akhirnya, pelantikan kontraktor dilakukan oleh MBI tanpa proses tender. Jadi Terengganu Dredging bersaing dengan kontraktor bumiputra tempatan dalam perlombongan pasir di Terengganu.

Bagaimanapun, kontrak antara Terengganu Dredging Sdn Bhd dan kontraktor Kelantan ditamatkan setelah MB sebelumnya, Dato Seri Ahmad Said, mendedahkan para shenanigans di Dewan Undangan Negri.

Kes Kedua:

Pembinaan Telekomunikasi Menara di Terengganu diberikan kepada sebuah syarikat UMNO Syarikat Desa Bakti Sdn Bhd di bawah pentadbiran Terengganu Inc. PAS menubuhkan Terengganu Telecommunication Sdn. Bhd. Di bawah MBI dan mengambil projek dari Syarikat Desa Bakti Sdn Bhd untuk akaun MBI – lebih mudah bagi mereka untuk menyalurkan keuntungan untuk memberi keuntungan kepada ahli politik daripada rakyat Terengganu.

Kes Tiga:

Unit Perancang Ekonomi Negri Terengganu (UPENT), atas arahan ketua politik PAS mereka, menyusun satu proposal untuk persetujuan oleh MMKN (Majlis Mesyuarat Kerajaan Negri) yang akan memberikan MBI hak eksklusif atas sumber air di Terengganu. Hak eksklusif ini pastinya akan menjadi sumber pendapatan jangka panjang bagi PAS.

Apa yang sekarang berlaku di Terengganu di bawah PAS adalah ribut sempurna di mana ahli politik PAS yang tidak bertanggungjawab mempengaruhi Negara dan rakyatnya kerana kepercayaan agama mereka, dan ahli politik PAS yang tidak bertanggungjawab ini kemudian, atas nama pemerintah dan agama, terus menjarah dan merampas wang negara untuk kepentingan peribadi mereka sendiri.

Masih banyak yang perlu diperkatakan mengenai perkara-perkara ini dan masa akan mendedahkan semuanya. Cukuplah untuk mengatakan bahawa Terengganu di bawah PAS, anggota Muafakat Nasional, kini kehilangan kerajaan negeri yang bertanggungjawab dan bertanggungjawab.

Sekurang-kurangnya, UMNO sebagai anggota Muafakat Nasional yang bertanggungjawab, harus memastikan bahawa terdapat cek dan keseimbangan dalam pentadbiran negara agar kepentingan rakyatnya sentiasa dilindungi.

Rating: 4.8/5. From 14 votes.
Please wait...

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •